Reactie van directeur Cultuurpodium De Boerderij

Beste Luuk,

Ben er de hele avond geweest.
Het was een geslaagde avond voor een al maanden uitverkocht huis met heel veel herkenbare muziek. Volgens mij heeft iedereen een prima avond gehad. Was echt heel tof.

groet,
Arie Verstegen, directeur Cultuurpodium De Boerderij

Recensie van journalist Martin Reitsma

A Symphonic Rocknight in Zoetermeer was al weken van te voren uitverkocht. Organisator Luuk Braun had een aantal bekende en gerenommeerde muzikanten weten vast te leggen die met elkaar een uitstekend optreden verzorgden in de Boerderij. Zaterdagavond 9 april was het zover. Het werd een prachtige avond. Op een later tijdstip een sfeerimpressie. Nu vast wat foto’s met ondermeer Peter Chattelin, Charles DeHue, Ruud Verwijk, Arjan van Iperen van het Pink Project. Ferdinand Bakker van Alquin, Polle Eduard van The Rest. Fabiënne Dallau zangeres bij New Page, Remco Engels Lex Bekkernens mijn oud studiegenoten van de SENA Masterclass muziekmanagement, Frans van Deenen van Flight en Henk Koorn van Hallo Venray en vele anderen (later meer). Ook prachtig om te zien dat Luuk Braun zelf plaatsnam achter de drums. Het werd een zeer geslaagde avond met het beste werk van onder meer Pink Floyd, Genesis, Camel, Solution, Alquin, Supertramp, Alan Parsons, Yes en veel andere grote bands uit de Progrock. Luuk Braun dit is absoluut voor herhaling vatbaar en complimenten. Iedereen heeft genoten deze avond.

   
IMG_1601.JPG
IMG_1602.JPG
IMG_2145.JPG
IMG_2146.JPG
IMG_2147.JPG
IMG_2927.jpg
001.jpg
002.jpg
De Boerderij.jpg
DSCF2919.jpg
DSCF2924.jpg
DSCF2930.jpg
DSCF2932.jpg
DSCF2938.jpg
DSCF2944.jpg
DSCF2951.jpg
DSCF2957.jpg
DSCF2960.jpg
DSCF2966.jpg
DSCF2987.jpg
DSCF3003.jpg
DSCF3015.jpg
DSCF3031.jpg
DSCF3098.jpg
DSCF3105.jpg
DSCF3113.jpg
DSCF3118.jpg
DSCF3157.jpg
DSCF3162.jpg
DSCF3164.jpg
IMG_1594.jpg
IMG_1598.JPG
IMG_1600.jpg
IMG_1601.JPG
IMG_1602.JPG
IMG_2145.JPG
IMG_2146.JPG
IMG_2147.JPG
IMG_2927.jpg
001.jpg
002.jpg
De Boerderij.jpg
DSCF2919.jpg
DSCF2924.jpg
DSCF2930.jpg

Danny Vromans

Eén van de gitaristen die op 9 april in De Boerderij acte de présence zal geven is Danny Vromans. Bekend van Pink Project, de band waarin hij liefst tien jaar speelde. De zes snaren-virtuoos ziet uit naar de voor hem ,,onverwachte en mooie combinatie van topmuzikanten.”

Die zal, zo stelt de inwoner van Capelle aan den IJssel, ,,ongetwijfeld leiden tot een feest der herkenning met schitterende symfo-nummers. Die niet eerder zo op één avond bij elkaar zijn gezet. Alle progfans en aanhangers van Pink Floyd mogen de passie die alle musici die straks op het podium staan zullen overbrengen niet missen.”

Voor Vromans heeft de symfonische rockmuziek zijn muzikale leven volledig beheerst. ,,Dat begon eigenlijk toen ik als jong ventje van 9 voor mijn verjaardag een cassetterecorder kreeg. De tape die er bij zat was van Pink Floyd. Ik vergeet het nooit: het album Animals aan de ene kant en Wish You were Here aan de andere kant. Ik begreep op die leeftijd niet veel van de teksten en de muziek, maar het kwam wel binnen. De volgende cassettebandjes waren Yes Songs, The Wall, maar ook Jimmy Hendrix kwam voorbij. Niet veel later begon voor mij het snaren plukken”.

Behalve Pink Floyd is Vromans fan van veel meer symfo- en progmuziek. ,,Van de nummers die we 9 april in Zoetermeer spelen, heeft de muziek van Camel en Solution vooral mijn enorme interesse. Camel-gitarist Andy Latimer heeft heel mooie partijen gemaakt die schitterend zijn om uit te zoeken en te spelen. Solution ligt in de lijn van Focus, ook een van mijn favorieten Nederlandse bands. Maar ik ben ook ontzettend benieuwd naar de andere stukken die gedaan worden, zoals die van Genesis en Yes. Al met al een project om als muzikant flink je tanden in te zetten en voor de symphonische rock-fans een avond om nooit te vergeten.”

Martin Thoolen

Voor bassist Martin Thoolen is de Symphonic Rock Night op z’n lijf geschreven. ,,Eindelijk kan ik op één avond de muziek waar ik echt van hou en die van mijn favoriete bassisten laten horen. Vooral natuurlijk de nummers van Genesis, Yes, Rush en Marillion. En dat samen met andere symfo-liefhebbers. Wow!”

Terug naar 1976. ,,Ik was 14 jaar oud en bevlogen van de ‘sound’ van de Rickenbacker-bas. Als autodidact begon ik bas te spelen op een heuse Rickenbacker-kopie uit een Aziatisch land. De muziek van Yes, Emerson, Lake and Palmer, Rush en Genesis was mijn leerschool en blijft me tot op de dag van vandaag betoveren.”

Grote voorbeelden voor Thoolen zijn de bassisten Tony Levin, Chris Squire, Geddy Lee en Jaco Pastorius. ,,Daar is intussen Michael Rutherford bijgekomen, want zijn orenschijnlijk onopvallende baspartijen hebben meer om het lijf, dan je in eerste instantie hoort.”

Zijn muzieksmaak is breed: naast symfo, ook rock, folk, klassiek en wereldmuziek. ,,Als het maar authentiek, bezield is en raakt.” Als bassist heeft Martin Thoolen gespeeld in rockbands als Strezs, Graze, Steve Brooke & the Waterfront, Crush (Rush-tribute) en 5bridgeS. ,,Momenteel speel ik behalve in de Symphonic Rock Night-band ook bij Genesis Project en Awaken.”

Vijf vragen aan gitarist Ruud Verwijk

Voor Pink Project-gitarist Ruud Verwijk staat de Symphonic Rock Night in zijn ‘hometown’ Zoetermeer met viltstift in zijn agenda. De ’tweede David Gilmour’ ziet de avond van 9 april 2016 al bij voorbaat al iets heel bijzonders. Vijf vragen aan Ruud Verwijk.

1. Wat is in jouw optiek de Symphonic Rock Night en wat kunnen mensen verwachten?

Het beste wat de symfonische rock de afgelopen 50 jaar heeft voortgebracht gepassioneerd uitgevoerd door gedreven muzikanten.

2. Waarom moeten de symfo en Floyd-fans hierheen?

Dit is een unieke gelegenheid om deze combinatie te zien/horen, van muzikanten die hun sporen in deze muziek zelfstandig hebben verdiend met muzikanten die al heel lang en succesvol in tributebands spelen.  

3. Waarom doe je zelf mee? In hoeverre ben en voel je je erbij betrokken?

Dit is een heel interessant project vanwege de unieke combinatie, ik vind het wel een uitdaging om deze muziek samen met andere muzikanten te spelen. 

4. In hoeverre heeft de symfonische rockmuziek jou gevormd en wanneer kwam je er voor het eerst mee in aanraking?

Ik ben van jongs af aan al geïnteresseerd in symfonische muziek. Eerst Pink Floyd, maar later ook Genesis, Alan Parsons, Camel en Supertramp. Je had destijds op donderdagavond de LPshow/CD show van Wim van Putten, waar ik wekelijks naar luisterde. Mijn vader werkte in de audio branche en dan is de link met symfo al snel gemaakt. Zeker met de opkomst van de CD. Ik had destijds rond 1982/83 ook een van de eerste CD-spelers, zo’n Philips CD-101. Toen had je nog maar een paar albums op CD waaronder Tubular Bells van Mike Oldfield, ook een prachtalbum. 

5. Welke muziek naast Pink Floyd die er 9 april gespeeld gaat worden heeft je interesse?

Supertramp vond ik altijd erg goed. Ze zeggen dat de muziek die je hoort tussen je 16e en 20e het meeste indruk op je maakt. Voor mij viel die periode eind jaren 70 en ik vind ook nu inderdaad nog dat er in die periode de beste muziek is gemaakt. Albums als Rumours van Fleetwood mac, Hotel California van the Eagles, Breakfast in America van Supertramp, maar ook Into the Music Van Morrison en voor mij vooral Pink Floyds Animals (mijn eerste concert in Ahoy) en The Wall.

Het begin

Samen met de door de wol geverfde Ferdinand Bakker van Alquin en Pink Project-voorman en oprichter Peter Chattelin, is productieleider Luuk Braun de initiatiefnemer van de Symphonic Rock Night. De drie Delftenaren zijn vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de show die een gezelschap van meer dan 25 muzikanten op 9 april in De Boerderij in Zoetermeer opvoert. ,,Een heel karwei”, aldus Braun, wiens doel is een historische avond op hoog niveau. ,,We streven hetzelfde niveau na, dat Pink Project al jaren in de Nederlandse theaters neerzet. Dat gaat zeker lukken.”

Bakker en Chattelin

De ervaren muzikanten Peter Chattelin en Ferdinand Bakker zijn meer dan enthousiast. ,,Het wordt een feest der herkenning”, zegt die laatste. ,,Het komt niet zo vaak voor dat zo’n grote groep bevlogen en uitstekende muzikanten op een avond het podium delen. Voor mij ook weer eens een mooie mogelijkheid om samen met Michel van Dijk, naast mijn studiowerk, weer eens live te spelen. Alquin treedt niet meer op, dus dit is voor onze fans ook iets moois. Ben benieuwd hoe het uitpakt.”

 

Peter Chattelin

,,Een prachtig initiatief waarbij de symfofans voor het eerst een fraai afgewogen mix van bekend en legendarisch materiaal in één avond tot zich kunnen nemen. Een one and only chance ook, om een aantal bekende muzikanten gezamenlijk muziek te zien maken in een net weer andere setting. Hoewel we een druk schema hebben met Pink Project, deel ik graag het podium met deze collega-muzikanten. Waar ik zelf het meeste van houdt, buiten Pink Floyd? Camel en Marillion. En die komen 9 april ook aan bod.”

Alquin

Alquin was een Nederlandse popgroep uit Delft, die in de jaren zeventig bekendheid genoot met progressieve rock. In 2003 had de band een comeback in vrijwel ongewijzigde bezetting. In 2012 besloot de band (voorlopig) te stoppen met optredens. De oorspronkelijke bezetting van Alquin bestond uit topgitarist Ferdinand Bakker, Dick Franssen (orgel, piano), Hein Mars (bas), Ronald Ottenhoff (saxofoon, fluit), Job Tarenskeen (zang, saxofoon) en Paul Weststrate (drums). Na de komst van zanger Michel van Dijk werd in 1975 het beste (en door muziekkrant Oor bekroonde) album opgenomen: Nobody can wait forever. Twee pareltjes daarvan zijn te horen op de Symphonic Rock Night, in aanwezigheid van de belangrijkste Alquin-iconen Bakker en Van Dijk.

Solution

Solution was een symfonische rockband uit Groningen, die heeft bestaan van 1970 tot 1983. De band bracht met vooral Cordon Bleu en Fully Interlocking schitterende albums uit. En scoorde enkele bescheiden hits met de nummers Empty Faces (1977), It’s only just begun (1980) en Runaway (1982). In de meest succesvolle periode bestond de band uit Tom Barlage (saxofoon, fluit en toetsen), de inmiddels overleden Willem Ennes (toetsen), Hans Waterman (drums) en Guus Willemse (bas, zang).

Pink Project

Een deel van de muzikanten tijdens de Symphonic Rock Night komt van Pink Project. Deze toonaangevende Nederlands tributeband zag het levenslicht in 1994, met als doel het spelen van Pink Floyd’s ‘The Wall’. Inmiddels staat de band met een gevarieerd programma jaar in jaar uit met veel meer dan dat in de Nederlandse theaters. Pink Project treedt op met een prachtige lichtshow, indrukwekkende projecties en een perfect geluid. De band wordt door kenners en criticasters wereldwijd gezien als één van de beste tribute bands.

Sponsor

Stichting Symphonic Rock Night

T: 06 23643220
E: info@symphonicrocknight.nl
W: www.symphonicrocknight.nl

KvK: 64612821